Bowlen als wedstrijdsport
Steeds meer mensen gaan voor de fun bowlen, maar ook gaan meer mensen het spel spelen als een echte sport van jong tot oud.

Met bowlen krijg je op wedstrijden handicap, dat is een middel waarmee de bowler al punten vooraf krijgt, om het wat eerlijker te maken voor de mensen die minder goed zijn.

Net zoals met voetbal en hockey zijn er ook Europese Kampioenschappen en Wereld Kampioenschappen. Daar geld dit "Handicap-systeem" niet. Daar moet je het echt doen op je kwaliteiten. Op zo'n EK of WK speel je verschillende vormen. Zo speel je vijf-mans, vier-mans, trio's (met 3 mensen), doubles (met 2 mensen) en single (alleen). En elk van zo'n vorm speel je 6 games. Als je al deze punten van alle games die je hebt gespeeld bij elkaar optelt die je hebt gegooid, krijg je nog de Masters. Dit zijn meestal de top 32 spelers van het toernooi die gaan uitmaken wie de beste van Europa is of zelfs van de Wereld!
 

Nederland: Bowlingland
Net als in vele andere sporten doet Nederland het ook in de bowlingsport goed. In 1995 behaalde het Nederlandse herenteam tijdens de Wereldkampioenschappen in Reno, Verenigde Staten, maar liefst drie gouden medailles!

De Nederlandse dames lieten het 2 jaar later in 1997 zien tijdens de Europese kampioenschappen in Nottingham, Engeland, ook tot de top te behoren. De dames behaalden vijf (van de zes) gouden en een zilveren medaille! Sinds toen hebben zijn onze bowlers nog regelmatig in de prijzen gevallen.

Ook de Nederlandse jeugdteams nemen deel aan de internationale kampioenschappen en veroverden daarmee in de loop der jaren diverse Europese titels.
 


Team Holland
De beste Nederlandse bowlers trainen samen in “Team Holland”. Zij komen regelmatig bij elkaar per jaar voor trainingsweekends en Rankingwedstrijden in het hele land. De beste spelers en speelsters uit Team Holland vertegenwoordigen Nederland ook bij internationale wedstrijden en EK’s en Wk’s

Spelers die in aanmerking willen komen voor Team Holland geven zich jaarlijks hiervoor op en worden op basis van gestelde selectiecriteria geselecteerd door de bondscoaches.

Voor meer informatie over het bowlen als sport: kijk op nbf.bowlen.nl